Pošalji 100 na 3030

O bolesti

Šta je to desmoplastični sitnoćelijski sarkom?

Desmoplastični sitnoćelijski sarkom je agresivan i redak oblik kancera koji se primarno pojavljuje kao masa u predelu abdomena. Druge oblasti koji može da zahvati uključuje limfne čvorove, postavu abdomena, dijafragmu, slezinu, jetru, zid grudnog koša, lobanju, kičmenu moždinu, debelo i tanko crevo, bešiku, mozak, pluća, testise, jajnike i karlicu. Prema izveštajima metastazirani predeli su bili i jetra, pluća, limfni čvorovi, mozak, lobanja i kosti.

Tumor je klasifikovan kao sarkom mekog tkiva. Smatra se da spada u dečije kancere koji pretežno napadaju dečake i mlade. Bolest se retko javlja kod žena, ali kada se javi mešaju ga sa rakom jajnika.

UZROCI
Ne postoje poznati faktori rizika koji su identifikovani sa ovom bolešću. Tumor se izgleda proizilazi iz primitivnih ćelija iz detinjstva, čime se smatra da je dečiji kancer.

Istraživanje je ukazalo na to da postoji himerska veza između desmoplastičnog sitnoćelijskog tumora (DSRCT), nefroblastoma i Ewing-ovog sarkoma. Zajedno sa neuroblastomom i non-Hodžkins limfomom formiraju sitnoćelijske tumore.

SIMPTOMI
Postoji nekoliko ranih znakova upozorenja da pacijent ima DSRCT. Pacijenti su često mladi i zdravi dok se tumor neinhibirano širi i raste unutar trbušne duplje. Ovo su retki tumori i simptomi se često pogrešno dijagnostikuje od strane lekara. Abdominalna masa može narasti do ogromne veličine pre nego što se primeti od strane pacijenta. Tumori mogu prstima da se osete kao tvrde, okrugle mase kod abdomena.

Prve simptome bolesti često uključuje nadutost u stomaku, mase u tomaku i na leđima, gastrointestalne opstukcije, nedostatak apetita, ascit, anemija i/ili kaheksija.

Ostali prijavljeni suptomi uključuju nepoznate grudvice, tiroidna stanja, hormonska stanja, zgrušavanje krvi, urološke problema, zatim sa bubrezima, testistima, dojkama, matericom, vaginom i masama na jajnicima.

Izvor Wikipedia.